A dingy workshop transformed into a bright, airy loft | NZI Architectes

A dingy workshop in Paris was transformed into this bright and airy home with a glass-enclosed loft. | www.facebook.com/SmallHouseBliss

This loft-like residence was built within the shell of a decaying old workshop facing a picturesque cobblestone courtyard in the 20th arrondissement of Paris. NZI Architectes designed the transformation, maximizing the use of the space within the 50 m2 (538 ft2) workshop.

The architects used an existing difference in floor level to separate the kitchen and dining areas from the living room two steps above. The edge of the raised living room floor is the right height to be used as bench seating for the dining table. A coat of white paint on the walls and ceiling did much to brighten the space. To balance the white, the building’s stone walls were exposed in the kitchen/dining half of the home, giving the decor a nice mix of rough and smooth, rustic and modern.

A dingy workshop in Paris was transformed into this bright and airy home with a glass-enclosed loft. | www.facebook.com/SmallHouseBliss

The compact galley kitchen features a unique pull-out counter extension that could be an additional work surface or an informal dining area. The bathroom and storage closets were put in an existing lean-to addition attached to the kitchen end of the building.

A dingy workshop in Paris was transformed into this bright and airy home with a glass-enclosed loft. | www.facebook.com/SmallHouseBliss

Taking advantage of the 5 meter (16′) ceiling height in the kitchen and dining area, the architects inserted a new loft level bedroom above. To keep the home feeling open and airy, they left a generous gap at the front wall and enclosed the loft in glass. The glass walls add an extra barrier for acoustical isolation, whether from outside activity or from another resident. Small homes often suffer from issues with noise transmission, especially when hard materials are used for finishes, like the concrete floors here. The glass partition may be the solution that allows two occupants to coexist in peace and relative quiet.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Click a thumbnail to view a larger photo, then click on the photo to advance to the next one.

Photographs by Juan SepĂșlveda Grazioli. Via Busyboo.

Text copyright 2014 SmallHouseBliss. All Rights Reserved.

Advertisements